Even voorstellen: Senior Software Developer Werner Meyer

LinkedInFacebookTwitter

Senior Software Developer Werner komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Hij woont inmiddels drie jaar in Nederland en werkt iets meer dan een jaar bij Legal Intelligence. Samen met het development team is hij verantwoordelijk voor de applicaties die de content in de LI zoekmachine importeren. Maar het development team doet nog veel meer waar jij als gebruiker van profiteert. In dit interview geeft Werner ons een inkijkje in zijn werk.

Wat doe je precies bij Legal Intelligence?
Ik heb ongeveer twaalf jaar ervaring als software ontwikkelaar. Bij LI ben ik werkzaam als Java-developer en werk ik op de afdeling Backend Development. Het is onze taak om applicaties te maken die informatie uit externe bronnen importeren in het LI-systeem. Deze bronnen bevatten gegevens van uitgevers, tijdschriften en nieuwssites. Kortom, alles wat van belang is voor onze klanten. We verrijken die informatie en maken deze geschikt om te doorzoeken in de Legal Intelligence zoekmachine.

Daarnaast ben ik ook de Scrum master van het development team. We gebruiken scrum als werk methode omdat dit een omgeving creëert waar we als flexibel en plaats-onafhankelijk team goed kunnen vergaderen, dingen kunnen bespreken en aan elkaar uit kunnen leggen.

Wat maakt werken bij LI zo aantrekkelijk?
Legal Intelligenceheeft nog steeds een startupcultuur. Dat houdt ook in dat je veel meer mag enkunt doen dan waarvoor je bent aangenomen. Je kunt nieuwe rollen proberen enverschillende taken op je nemen om jezelf te verbeteren en professioneel teontwikkelen. Bij LI wordt iedereen gewaardeerd om wat hij of zij kan bieden alsuniek individu. Een fijne bijkomstigheid is dat het  kantoor dicht bij huis is. Én er is eenpooltafel en een geweldig koffiezetapparaat!

Wat wil je bij LI graag bereiken?
Als team is onze belangrijkste focus het importeren van de content. Maar er zijn veel mogelijkheden om die content te verrijken. Door bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie in te zetten kunnen we informatie ‘in kleinere stukjes breken’ om het bruikbaarder te maken voor de gebruikers. Als ontwikkelaar wil ik graag een handje helpen bij het opzetten van aanvullende systemen voor het verrijken van content met behulp van kunstmatige intelligentie.

De toepassing van kunstmatige intelligentie klinkt interessant, maar wat betekent het eigenlijk?
Ik zal een voorbeeld geven. Diverse auteurs schrijven commentaren op wetten. Het is daarbij van belang dat hun naam bij dat commentaar staat. Wanneer we commentaren in ons systeem importeren, lopen we tegen het probleem aan dat denaam van een auteur in verschillende bronnen op een andere manier wordt geschreven. Het systeem geeft dan een waarschuwing dat er een inconsistente schrijfwijze van de voor- en achternaam is gevonden.

Momenteel moeten we deze namen handmatig verwerken en controleren. En dat kost tijd. Door de correcties die we maken vast te leggen en gebruik te maken van Supervised Learning, kunnen we een Artificial Intelligence-model (of applicatie) trainen om te kunnen doen wat een mens zou doen. We helpen het systeem een patroon op te pakken om auteursnamen correct te herkennen, zodat het systeem namen zelfstandig kan herkennen en er minder menselijke interactie nodig is.

Hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?
Eerst koffie. Daarna bereid ik me voor op de dagelijkse stand up. Tijdens deze sessie van vijftien minuten bespreken we wat we gisteren hebben gedaan, wat we vandaag gaan doen en of er problemen zijn. Na de stand up behandelen we eerst de actiepunten, zoals een collega helpen, een urgent probleem oplossen of eene-mail sturen. Daarna houd ik me bezig met software development. We proberen alleen op dinsdagen te vergaderen, zodat de rest van de week ononderbroken blijft voor developmenttaken.

Waar ben je tot nu toe het meest trots op bij Legal Intelligence?
Ik ben erg blij dat ik scrum heb kunnen introduceren bij het development team. En natuurlijk dat ik Scrum master ben geworden, wat best een prestatie is. Werken met scrum geeft inzicht in wat iedereen op een dag doet en laat op dagelijkse basis zien welke taken we uitvoeren. Het zorgt ervoor dat we een constante, betrouwbare productreleasehebben en het helpt ons met het aansturen van de developers die vanaf een andere locatie werken.

Wat isv olgens jou uniek aan Legal Intelligence?
LI heeft een soortfamiliecultuur waar iedereen wordt gewaardeerd voor wat hij of zij kan bieden.De mensen die er werken hebben een positieve instelling. Als er een probleemis, werken we samen aan de oplossing. Het scrumproces maakt iedereenverantwoordelijk voor de eigen taken en verantwoordelijk voor elkaar. We werken samen, verbeteren elkaar en ondersteunen elkaar: hoe kan ik helpen? Dat is LI.

Wat vind je de meest waardevolle functionaliteit van LI?
Ik geloof in eenvoud als ons sterkste punt. Waar het om gaat is dat we de gebruiker zo snel mogelijk naar datgene toe leiden waar hij naar op zoek is, zonder de gebruiker met informatie te overladen. Dit komt in Legal Intelligence bijvoorbeeld tot uiting in het hebben van slechts één zoekbalk, in het automatisch aanvullen van zoektermen om zoekopdrachten voor te stellen en in filters om precies datgene te filteren wat je zoekt. Achter de schermen optimaliseren we zoekopdrachten door er een lijst met meest gebruikte zinnen aan te linken en door synoniemen aan veelgebruikte woorden te koppelen. Voor de meer specifieke gebruikersgroepenzijn functionaliteiten zoals attenderingen, de digitale bibliotheek en de Persoonlijke Homepagina heel waardevol.

Heb je tips of adviezen voor LI-gebruikers?
Mijn expertise ligt meer in de backend, maar ik zou juridische kantoren die LI gebruiken willen adviseren om een van onze experts uit te nodigen voor een training voor het gebruik de LI zoekmachine. Daarmee kun je je productiviteit verhogen.

Komen er nieuwe ontwikkelingen aan waarover je al iets meer kunt vertellen?
We werken aan zogeheten ‘dependency linking’; als je bijvoorbeeld naar een vonnis zoekten er zijn commentaren geschreven op dat vonnis, is het handig om deze samen te voegen. In de huidige situatie moet je een tweede zoekopdracht uitvoeren om de commentaren te vinden. Depedency linking maakt het mogelijk om verwante informatie slimmer aan elkaar te koppelen, zodat je met één zoekopdracht meteen ook de gerelateerde informatie vindt.

Ook werken we aan verbeteringen van de ‘autocomplete’ functie, om zoeksuggesties te groeperen. En, last but not least, onze nieuwe module LI Library: jouw fysieke bibliotheek gedigitaliseerd en online beschikbaar. Bovenstaande wordt momenteel getest en verfijnd voor de grote onthulling!

Achter de schermen bij LI
Dit is het achtste interview uit een serie waarin we een kijkje geven achter de schermen bij Legal Intelligence. Eerder verschenen de interviews met Business Analyst en PhD Candidate Gineke Wiggers, Product Owner Ruud Koorevaar, met Service Delivery Specialist Stephanie Beaufort, Service Delivery Manager Michael Timmers, Senior Product Manager Sjoerd Smit, Sales Manager Rick van Male en met Product Owner Search Tamara Kostadinovska. Houd onze website in de gaten of volg ons op LinkedIn voor meer updates!

LinkedInFacebookTwitter