In gesprek met Anna Berlee: slimmer werken met behulp van de API van Legal Intelligence

Anna Berlee werkt als universitair docent Goederenrecht aan de Universiteit van Utrecht. Zij werkt al met Legal Intelligence sinds 2010 toen ze haar bachelor scriptie schreef en als student stage liep bij een advocatenkantoor. Dit advocatenkantoor maakte al gebruik van Legal Intelligence als content integratieplatform. In dit interview vertelt Anna over haar ervaringen met Legal Intelligence.

Op welke manier werk je met Legal Intelligence (LI)?

Ik gebruik Legal Intelligence op twee manieren. Ik zet het in voor onderzoek en voor onderwijs, maar voornamelijk voor onderzoek. Daarnaast krijg ik ook dagelijks attenderingen over specifieke onderwerpen bijvoorbeeld over ‘het Kadaster’ of ‘privacy’. Dus iedere keer als dat in (overheids)publicaties of rechtspraak wordt genoemd, krijg ik daar bericht van zodra dit in Legal Intelligence is opgenomen. Iedere vrijdag ontvang ik een e-mail met de laatste publicaties die onlangs zijn verschenen van mijn favoriete tijdschriften. Daarnaast gebruik ik het ook voor onderwerpen waar mijn onderzoek zich niet direct op richt, maar die ik wel interessant vind. Bijvoorbeeld over blockchain.

Voor het onderwijs is Legal Intelligence heel handig als je scripties begeleidt of een goede vraag krijgt in een werkgroep die je even moet nazoeken.

Wat is jouw ervaring met Legal Intelligence?

Ik gebruik Legal Intelligence dagelijks en vind het een handig en praktisch platform om te raadplegen. Zo heb ik in één oogopslag toegang tot zowel openbare bronnen als tot tijdschriften en boeken van juridische uitgevers.

Met de API van Legal Intelligence kun je zelf toepassingen ontwikkelen. Hoe heb je gebruik gemaakt van de API van LegaI Intelligence?

Ik heb een Mac en ik maak gebruik van een programma genaamd Alfred. Het is een soort zoekmachine voor je computer. Daarnaast kan je met dit programma workflows maken. Door middel van sneltoetsen kan ik bijvoorbeeld snel kamerstukken opzoeken. Toen de API van LegaI Intelligence werd opengesteld heb ik met behulp van een zelfgemaakt pythonscript (python is een programmeertaal) de integratie van de publicatiekanalen kunnen realiseren. Nu kan ik vanuit Alfred direct de bronnen afkomstig van LI raadplegen. Dat scheelt mij een hoop tijd!

Op deze manier hoef ik dus niet eerst in Legal Intelligence in te loggen om de bronnen en informatie waarnaar ik op zoek ben te raadplegen. Ik kan door gebruik van de API direct de bronnen die LI beschikbaar stelt over een bepaald onderwerp opvragen in Alfred en dan met een druk op de knop direct naar het artikel.

Ook kan je zo je eigen attenderingen maken die je via Alfred kan opvraagt. Zo kan ik gemakkelijk de laatste artikelen van mijn favoriete vakbladen inzien. Het enige dat ontbreekt is een notificatie, zoals de email attendering van LI wel aanbiedt.

API Legal Intelligence Alfred

Wat heeft jou dit opgeleverd?

Ik hoef niet meer vanuit verschillende systemen bronnen en informatie te raadplegen. Dat maakt mijn werk een stuk makkelijker. Ik denk dat ik niet de enige ben die hier baat bij kan hebben. Vandaar dat ik mijn ervaringen graag wil delen. Dus staat de code online op GitHub (een platform voor code) voor iedereen te downloaden en deelde ik de workflow ook op LinkedIn. Zo hoop ik andere juristen met toegang tot Legal Intelligence te inspireren om zelf met de API aan de slag te gaan of anders gebruik te maken van mijn workflow.

Wat is jouw visie op het aanbieden van een API zoals Legal Intelligence dat doet?

Ik ben heel blij dat Legal Intelligence een API heeft ontwikkeld. Het biedt namelijk de mogelijkheid om dit soort toepassingen te maken. Ik wou dat meer leveranciers dit zouden doen. Want ik raadpleeg niet alleen Legal Intelligence maar bijvoorbeeld ook Rechtsorde. Zij hebben helaas nog geen API opengesteld voor het publiek, dat zal pas ergens volgend jaar gebeuren. Dat is jammer want bijvoorbeeld niet alle SDU publicaties, of het Tijdschrift voor Bouwrecht zitten in LI. Alle verschillende platforms die verschillende content bij elkaar brengen in een toepassing zoals die Alfred workflow, dat valt en staat grotendeels ook met nieuwe de compleetheid van het aanbod aan bronnen.

Wil je goed onderzoek doen, ben je er niet met alleen kijken naar wat een zoekopdracht in Legal Intelligence je oplevert. Denk aan bijvoorbeeld een onderzoek naar de juridische obstakels omtrent circulair bouwen – een populair scriptieonderwerp onder mijn studenten. Daarvoor moet je ook bronnen als het Tijdschrift van Bouwrecht en enkele recent uitgekomen preadviezen voor de KNB of VBR raadplegen die allemaal (nog) niet te vinden zijn op Legal Intelligence. En dan hebben we het nog niet gehad over alle niet-digitale bronnen.

Kortom, als je alles wilt weten over een bepaald onderwerp voor je onderzoek, dan zul je toch nog altijd op meerdere plekken moeten blijven kijken.

Welke mogelijkheden biedt dit volgens jou?

API’s helpen in die zin dat je informatie uit verschillende bronnen kunt halen over een specifiek onderwerp in je eigen ontwikkelde (of door anderen ontwikkelde) programma. Zo kun je meerdere bronnen raadplegen vanuit 1 plek. Daardoor kun je een stuk efficiënter werken!

Meer weten over de API? Bekijk de documentatie op de website.

Benieuwd naar wat Legal Intelligence voor jouw kantoor kan betekenen? Probeer het twee weken gratis en ontdek het zelf.

Gratis proefabonnement aanvragen

LinkedIn