Legal tech kan de juridische professional helpen beter te presteren

De wereld van de juridische professional verandert. Door veranderingen in de markt, neemt de complexiteit van regelgeving en de hoeveelheid van informatie toe. Daarnaast wordt de analyse van pure data alsmaar belangrijker. Om productief te blijven, moet je efficiënt met veel complexe data leren omgaan. Legal tech is een oplossing om de juridische professional te ondersteunen.

Legal tech: andere manier van werken en toegankelijk maken van data en informatie

De term Legal tech is breed en wordt omschreven als: alle technologie en software waarmee de juridische sector zijn voordeel kan doen. Simpel gezegd spreken we van automatisering: het versnellen en automatisch uitvoeren van bestaande werkprocessen.

Legal tech is gericht op het transformeren van die processen. Een contract wordt niet gemaakt met een tekstverwerker maar met een wizard. Deze voegt op basis van vragen automatisch op de juiste plek de juiste clausules in en doet aanpassingen waar nodig. Dat is niet alleen makkelijker, maar ook een heel andere manier van werken. Ook de ervaren jurist geeft het meer inzicht in de mogelijkheden die er zijn. Op deze manier kan hij nog betere kwaliteit leveren.

Legal tech is de afgelopen jaren aan een forse opmars bezig. Steeds meer partijen bieden dergelijke contractgeneratoren aan. Ook op het gebied van zaakanalyse zien we steeds meer inzet van gespecialiseerde software. Deze gaat op zoek naar patronen en trefwoorden om in meterslange dossiers de opmerkelijke of belangrijke documenten en passages te filteren en te vinden. Bij Legal Intelligence zijn we momenteel aan het onderzoeken of we semantisch zoeken binnen het Legal Intelligence content platform kunnen introduceren. Advocatenkantoren die geïnteresseerd zijn om hierover mee te denken, kunnen contact met ons opnemen.

De volgende stap in contentintegratie

Op het gebied van het ontsluiten van research content, hebben zich de afgelopen jaren ook diverse ontwikkelingen voorgedaan. Dat geldt met name voor de verwerking van complexe informatie. Waar eerst werd gewerkt met digitale registers en op den duur met volledig gedigitaliseerde naslagwerken, komt nu artificial intelligence (AI) om de hoek kijken. Legal Intelligence beschikt over een geavanceerd zoekalgoritme gebaseerd op artificial intelligence technieken. Zo is research content via 1 contentintegratieplatform toegankelijk voor de jurist en ook volledig digitaal integraal doorzoekbaar. Dit maakt het werk van de jurist een stuk effectiever en efficiënter.

Legal Intelligence werkt continue aan verbeteringen om het algoritme te optimaliseren. Zo wordt momenteel onderzoek gedaan naar de citatie-index. Deze index geeft aan door welke andere documenten een document geciteerd is. Op dit moment wordt de data van de index verwerkt. Uit deze data kan onder andere worden afgeleid hoe vaak een document geciteerd is en wordt er ingeschat hoeveel impact het geciteerde document heeft. Zo kunnen we aantonen dat in het juridisch domein wetenschappelijke- en praktijkpublicaties heel nauw met elkaar zijn verweven. Wetenschappelijke documenten worden namelijk geciteerd in praktijkpublicaties en andersom. Deze kennis wordt gebruikt bij het optimaliseren van de ranking in Legal Intelligence.

Een research oplossing voor het gehele kantoor

Om die toenemende complexiteit van informatie het hoofd te bieden, biedt Legal Intelligence met de LI LIbrary één research oplossing voor het gehele kantoor. Met LI LIbrary kun je je gehele kantoorbibliotheek digitaliseren.
Partners, kennismanagers en advocaten kunnen zo hun werk nog effectiever uitvoeren

_______________________________________

Meer weten? Neem contact op over LI LIbrary of vraag een proefabonnement aan voor Legal Intelligence.

Gratis proefabonnement aanvragen

LinkedIn