In gesprek met… juridische kennisverspreider Pieter Timmermans, SRK

Legal Intelligence gaat in gesprek met verschillende juridische kennisverspreiders in Nederland. De bibliothecaris, de uitgever, de marketeer. Wat drijft ze, hoe zien zij hun rol en de verandering van de informatiedrager? Nummer drie in deze reeks is het interview met Pieter Timmermans, de nog vrij verse manager van de grootste sector binnen SRK Rechtsbijstand, arbeidsrecht. Een interview over samenzweringen tegen de leek, vrijgeven van kennis en communicatie in Pinokkio-taal.”

“Ik was er helemaal klaar voor om de advocatuur in te gaan. Na mijn studie kwam ik op een advocatenkantoor terecht en dacht ik na twee maanden, wat doe ik hier?” Pieter besloot rap na zijn veelbelovende carrièrestart tot een minder geijkt pad. Hij kwam in het bedrijfsleven terecht, consulteerde in de aanbestedingen, ging ondernemen in recruitment en de bouwwereld. Hij besloot, achteraf net op tijd, te stoppen daarmee en stapte de juridische wereld in, toen hij werd gevraagd als kantoordirecteur van een middelgroot advocatenkantoor.

Wat doet een kantoordirecteur eigenlijk?
“Haha, ja eerst dacht ik ook, kantoordirecteur? Dat is vast iemand die de facilitaire dienst aanstuurt. Maar het is heel leuk werk, niets loopt precies als verwacht. Ik zat vergaderingen voor en hield me bezig met kennismanagement en marketing. Dat vond ik het allerleukst. Nieuwe vormen van commercie op het gebied van advocatuur zoeken.”

It is all about the kruiwagens toch?
“Ja, traditioneel gezien is marketing in advocatenkantoren gebaseerd op netwerken, vriendjes maken en daar dan zaken voor doen. Ik zocht naar modellen om dat anders in te steken, bijvoorbeeld door het delen van kennis op een toegankelijke manier. Ik ben ervan overtuigd dat een advocaat in een heel vroeg stadium zijn toegevoegde waarde moet bewijzen. Een leek heeft werkelijk geen idee welke kennis achter het kleine briefje van de advocaat schuilt. Voor hem zijn het een paar inwisselbare dure woorden.”

Na negen jaar werd Pieter gebeld door SRK, of hij daar aan de slag wilde. “Ik werd eerlijk gezegd niet meteen warm van dat aanbod. Wat moet ik daar, dacht ik, tussen juristen die vooral zo snel mogelijk een dossier aan de kant zetten.”

Het kostte SRK weinig moeite om het tegendeel te bewijzen. Veel rechtsbijstandjuristen bleken ambitieuze vlotte lui, met dezelfde complexiteit aan dossiers, maar dan zonder ellenbogencultuur. Pieter besloot het aanbod aan te nemen en werd het hoofd van de grootste sector binnen SRK, arbeidsrecht. Ook zet hij veel in op nieuwe communicatie en marketing over de hele linie van de organisatie. Pieter: “Zo zoek ik naar manieren om onze klanten ook zelf juridische informatie te laten opzoeken, bijvoorbeeld dat de klant zelf ook in Legal Intelligence kan als hij dat wil.”

Waarom zou SRK dat willen?
“Zodat een klant gaat begrijpen waarom wij bepaalde besluiten nemen, welke kennis erachter schuilt. Nooit meer dat gedoe van, ‘wat doen jullie nou eigenlijk?’ In de verzekeringspolissen is een redelijke-kans-op-succes-bepaling opgenomen. Als we besluiten dat een zaak niet gedekt is, omdat er dus geen redelijke kans op een succes is, zou de klant in de toekomst zelf op onderzoek uit gaan.”

Maar dat begrijpt een klant toch niet?
“Onderschat de klant niet. Bepaalde branches zijn een soort samenzwering tegen de leek. Een witte jas, dikke wetbundels… Het ziet er allemaal vrij indrukwekkend uit. Maar Google zorgt ervoor dat niemand meer een leek is, of dat niet meer denken te zijn. Je kunt het niet ontlopen, je moet erop inspelen. Als je binnenkomt bij de huisarts zegt hij, heb je zelf al gegoogled wat je denkt te hebben? Omdat hij wéét dat dat gebeurt. De markt vraagt meer inzicht en een betere, heldere vertaling van werk. Daar moet je naar durven handelen.”

Je moet eenvoudig durven zijn?
“Ja, daar ben ik van overtuigd. Als je een blog upload in Pinokkio-taal over faillissementen, krijg je veel meer respons en klanten dan wanneer je schrijft over de ‘relativerende werking van de Actio Pauliana’. Dat lezen misschien een paar andere advocaten. Onze juristen hebben net de schrijfcursus ‘Schrijven op B1-niveau’ gevolgd, om begrijpelijker te leren communiceren naar de klanten toe. We hebben ook een team met schrijfcoaches. Dat is een denktank van 12 juristen die goed zijn in het begrijpelijk maken van teksten. Onze klantbrieven, opgedeeld in blokken en modules, zijn daardoor ook op B1-niveau.”

B1, dat is VMBO-niveau?
“Ja. Advocaten schrijven meestal op D1-niveau, dat is op wetenschappelijk niveau. Dat is eigenlijk van de zotte. Ook intelligente mensen begrijpen het vaak niet. Een ondernemer zonder juridische afdeling wil geen drieledig advies waarbij hij zelf moet kiezen uit abacadabra A, abacadabra B of abacadabra C. Het is een knap staaltje werk als je het simpel kan uitleggen, met dezelfde inhoud. Dat is eigenlijk lastiger dan dat hoogdravende geneuzel.”

De bibliotheek van SRK is gesitueerd op de gang. De bibliotheek beslaat één wand, voornamelijk gevuld met handboeken en de laatste edities van tijdschriften.

Jullie bibliotheek is klein.
“Ja. Bij mijn vorige werkgever heb ik daarin ook flink huisgehouden. Het boek Computer & Recht uit 1984, ik denk niet dat het meer gelezen wordt, jij? Veel kantoren hebben een grote bibliotheek. Ook in nieuwe panden wordt nog steeds een grote ruimte gereserveerd, alsof het de jaren tachtig zijn. Beetje imponeren van de leek. Maar wie zitten er nu nog? Anderhalve stagiaire misschien. De bibliotheek krijgt meer en meer een decoratieve functie. Een dure wel, zeker op de Zuidas. Ook hier regeert de angst, alsof je zonder bibliotheek niet serieus te nemen valt. Maar papier gaat verdwijnen, eerder dan je denkt.”

We gaan helemaal van het papier af?
“Zeker. En ook digitaal gaan we af van de papieren indeling. Nu mensen steeds meer digitaal lezen, gaan ze ook die digitale functies omarmen. Niemand heeft het straks nog over paginanummers. Het systeem verschuift naar digitale nummeringen, zodat het aanpasbaar is op ieder scherm en je niet het hele pdf,” – Pieter maakt een omslachtige schuifbeweging over de tafel die dienst doet als denkbeeldige iPad – “van links naar rechts hoeft te schuiven, maar gewoon kan doorlezen. E-pub, zoals je ziet bij e-books. Ik weet dat ik een afwijkende mening heb, maar ik ben ervan overtuigd dat we die kant opgaan.”

Andere interviews in de serie ‘De kennisverspreiders’:
1. Steven Nooij, Boom Juridisch
2. Martin van Hemert, DeLex
3. Jan Wessel Ham, Wolters Kluwer

_________________________

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen omtrent de digitalisering in de juridische wereld? Houd onze LinkedIn en website in de gaten en mis niks.

LinkedIn