Deel 2: Hoe de rol van kennismanager en junior advocaat gaat veranderen

Er vinden op dit moment ingrijpende veranderingen plaats binnen het vakgebied van de juridische professional. Niet alleen de ontwikkelingen in de legal tech markt veroorzaken een verandering in werkzaamheden. Ook op het gebied van de arbeidsmoraal, de samenstelling van kantoren en de verwachtingen van de klant zal een transformatie plaatsvinden. We spraken met Mike Sudmeyer, Segment Manager Legal bij Wolters Kluwer. Hij sprak de afgelopen maanden zo’n veertig advocaten, partners, kennismanagers en business development managers.

In het tweede artikel uit deze driedelige interviewreeks, deelt Mike zijn inzichten op het gebied van de veranderende kantoorwerkzaamheden en arbeidsmoraal. Lees hier ook deel één en deel drie uit de reeks.

Als we kijken naar de kantoorwerkzaamheden, vinden de grootste veranderingen plaats binnen de rol van de kennismanager en bij de nieuwe generatie advocaten. Doordat de papieren bibliotheek en traditionele werkzaamheden langzaam maar zeker verdwijnen, verandert de rol van de kennismanager. Bij veel advocaten van de nieuwe generatie zie je steeds vaker dat ze de werk-privé balans belangrijker vinden. Deze ontwikkelingen hebben op korte en lange termijn grote impact.   

De veranderende rol van de kennismanager

De functie van kennismanager is onder andere door de digitalisering onder druk komen te staan binnen Nederlandse advocatenkantoren. Dit is een paradoxale ontwikkeling, als je je bedenkt dat kennis voor advocatenkantoren nu net zo belangrijk is als eerder… misschien zelfs belangrijker.  

We zien een tweedeling ontstaan in het soort kennismanagers. Aan de ene kant heb je de meer traditionele kennismanager die fungeert als bibliothecaris. Aan de andere kant zie je de kennismanager die zich meer gaat bezighouden met innovatie en soms ook business development.

Kennismanager als bibliothecaris

Mede door de digitalisering begint de kennismanager als bibliothecaris langzaam te verdwijnen. We zien dat de juridische professional zelf ook relevante bronnen in de gaten houdt en dat het (online) aanschaffen en bijhouden van informatie veel sneller en gemakkelijker gaat.

Kennismanager 2.0

De kennismanager die zich bezighoudt met innovatie en business development zoekt bijvoorbeeld ook naar business tools om het werkproces te vergemakkelijken. In deze rol wordt de kennismanager een echte kennispartner. Uit mijn gesprekken met kennismanagers blijkt wel dat men vaak nog moeite heeft om met deze initiatieven de ICT-afdeling of C-level mee te krijgen. De initiatieven van de kennismanager 2.0 zorgen voor een andere manier van werken, wat kan leiden tot weerstand. Dan komt een gezonde dosis overtuigingskracht als competentie goed van pas.

Het is voor de kennismanager in Nederland nog even zoeken naar wat zijn/haar rol in de toekomst gaat worden. Maar als de kennismanager zelf in staat is om voldoende te veranderen en het kantoor mee te krijgen, dan is het de spil in de kennis van de toekomst.

Nieuwe generatie advocaten: nieuwe manier van werken

Een andere verandering die je ziet in de juridische wereld, komt vanuit de nieuwe generatie advocaten. Het geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar steeds meer jonge advocaten zijn niet meer bereid om 60-80 uur per week te werken. Ze willen graag doorgroeien naar partner, maar willen ook meer tijd besteden aan hobby’s en vrienden. Deze advocaten gaan na een aantal jaren weg bij de grotere, prestigieuze advocatenkantoren en maken de overstap naar bijvoorbeeld bedrijfsjurist.  

War on talent

De digitalisering heeft ook invloed op de samenstelling van het kantoor. Naast dat jonge advocaten niet altijd meer bereid zijn om lange dagen te maken, zijn er door legal tech nu, en in de toekomst steeds minder junior posities beschikbaar. Digitalisering lijkt dus een goede oplossing voor de vertrekkende jonge advocaten. Echter kan dit op de lange termijn ervoor zorgen dat er weinig goede kandidaten overblijven die geschikt zijn om partner te worden. Een aantal partners met wie ik gesproken heb, hebben het al over een war on talent.

Kritische eisen aan kantoorbeleid

Deze talenten hebben overigens niet alleen oog voor de werk-privé balans. Ook het kantoorbeleid op het gebied van inclusiviteit en duurzaamheid kan een rol spelen voor de keuze voor een bepaald kantoor. Wat is het percentage vrouwelijke partners binnen het kantoor? Behartigen we geen belangen van de sigaretten-, wapen- of fossiele brandstoffen industrie? Voldoet je beleid niet aan de ethische eisen, dan gaat die schaal gratis fruit bij de receptie je niet helpen.

De kantoorstructuur van de toekomst

Digitalisering brengt voor juridische professionals veel voordelen mee, maar zorgt er ook voor dat de werkzaamheden van henzelf en andere medewerkers op kantoor veranderen. De nieuwe generatie advocaten wordt steeds meer ondersteund door legal tech tools en de rol van kennismanager verandert langzaam. Niemand weet nog precies wat de kantoorstructuur van de toekomst wordt. Maar in ieder geval zullen rollen en competenties wel moeten transformeren om klaar te zijn voor de toekomst.

_________________________

In deel één uit de blogreeks ‘Trends in de juridische sector’, besteedt Mike Sudmeyer aandacht aan ontwikkelingen op het gebied van legal tech. Klik hier om het artikel te lezen.

In deel drie bespreekt Mike Sudmeyer de samenstelling van kantoren en de verwachtingen van de klant in de legal sector. Lees het artikel hier.

_________________________

Benieuwd wat Legal Intelligence voor jouw kantoor kan betekenen? Vraag een gratis proefabonnement aan en ontdek het zelf.

Gratis proefabonnement aanvragen

LinkedIn